Kooste nro. 1 NIH-konferenssista
National Institutes of Health (NIH) järjesti ME/CFS-konferenssin 4.-5.4.2019. Konferenssissa oli kansainvälisiä huippututkijoita kertomassa uusimpia uutisia ME/CFS:tä sekä muista sairauksista, jotka liittyvät usein ME/CFS:ään.

Koosteiden kuvat eivät ole kovin hyvälaatuisia, koska ovat kuvakaappauksia. Pahoittelut siitä.


Lucinda Bateman, MD

Lucinda Bateman on kiinnostunut ME/CFS:stä, koska hänen oma siskonsa sairastaa kyseistä sairautta. Lucindasta voi lukea lisää täältä.

Lucinda keskittyi ortostaattiseen intoleranssiin esitelmässään. Hän kertoi, että ortostaattinen intoleranssi ei aina näytä samalta ME/CFS-potilailla. Ortostaattisen intoleranssin alalajeja on erilaisia, kuten POTS, NMH ja NOH. Kyseisiä oireita on vaikea erottaa.

Hoidoiksi Lucinda suosittelee OI-oireista kärsiville ME/CFS-potilaille:


  • suolavesi
  • Propranolol ja pyridostigmine (Mestinon) pieninä annoksina
  • painevaatteet
  • jalkojen lihasten pumppaaminen, että veri pääsee kiertämään 
  • liikkuminen vedessä, ns. kevyempää


Susan Levine, MD


Susan kertoi esityksessään mast cell activation syndrome:stä (MCAS). MCAS kulkee usein ME/CFS:n kanssa käsi kädessä.

MCAS:n diagnosointi on vaikeaa. Oireita on paljon erilaisia, esim: rintakipu, tinnitus, turvotusta huulissa ja kielessä, mustelmat, nenän tukkoisuus, takykardia, väsymys-oireet...

Joskus voi löytyä lisääntyneitä syöttösoluja kolonoskopia ja gastroskopia biopsiassa. Tryptaasi ei ole aina koholla.

Antihistamiinidieetti on suositeltava.


Jose Montoya, Prof.


Onko anti-herpes virus hoito ME/CFS:ään? Se on suuri kysymys. Useat eri herpesvirukset pysyvät kehossa latenttina. Montoya teki kaksi pientä koetta ME/CFS-potilaille. On useita potilaita, joilla anti-virus hoito on palauttanut terveyden. Tutkimusjulkaisu aiheesta on tulossa pian.Peter Rove, MD


Peter kertoi löytämistään asentovirheistä (ryhti) ja liikerajoituksista ME/CFS-potilailla. Kevyt _manuaalinen_ fysioterapia auttaa liikkuvuudessa ja auttaa myös oireisiin sitä kautta, koska ilmeisesti sairaus aiheuttaa kiristystä hermoissa ja sitä kautta muissa kudoksissa.

KAIKILLA ME/CFS-potilailla on ortostaattista intoleranssia (pystyasennon huonoa sietoa) jossain muodossa. Eri alatyyppejä paljon (POTS, NMH). ME/CFS-potilailla jopa 22% lasku aivoverenkierrossa pystyssä.

Ortostaattista intoleranssia ei välttämättä huomaa ME/CFS-oireinen, mutta saattaa kestää jopa 3 vrk. Helpoiten hoidettavissa oireista.

Vaikka ME/CFS-potilaan syke ja verenpaine olisivat TILT-testissä normaalit, aiheuttaa pystyasento silti heikentynyttä aivoverenkiertoa (jopa 22%).

ME/CFS ei ole yleiskunnon laskua todistetusti. CBF kuvassa tarkoittaa aivoverenkiertoa (cerebral blood flow). Verrokkeina yhtä vähän liikkuvia, silti selkeä ero.

Ortostaattisen intoleranssin hoito nostaa ME/CFS-potilaiden toimintakykyä usein 35%->70%. Myös niskan kuvantaminen tärkeää, välilevyt voivat painaa selkäydintä ja aiheuttaa oireet, jotkut toipuneet kokonaan.

Raskaus nostaa verimäärää ja parantaa ME/CFS-oireita. Liikuntaa ei voi lisätä ennen verenkierron parantamista. Vuodelepo vähentää veren määrää 18%. Hoito ei kuitenkaan toimi kaikille ja jotkut kuntoutuvat itsestään.

Myös kaularangan ahtauma voi aiheuttaa ME/CFS ja POTS oireita.


Brian Walitt, MD


Brian kertoi Intramural-tutkimuksesta. Intramural-tutkimuksen ensimmäisellä viikolla löytyi useita ihmisiä, joilla oli harvinaisia sairauksia.

ME/CFS potilaat eivät pysty tuottamaan normaaleja määriä ATP:tä.Ian Lipkin, MD


Ian esitteli puolentoista vuoden ajan tehtyjä tutkimuksia. Hänellä on kolme isompaa tutkimusta joita esitteli.
Hän totesi, että antiviraaliset lääkkeet voivat olla ME/CFS:sä hoitomuoto.

Yksi epigeneettinen muutos näyttäisi vaikuttavan raudan IMEYTYMISEEN ME/CFS:sä. 
HUOM! Hyvin varhaiset johtopäätökset vasta menossa aiheesta.


Koosteiden kuvat eivät ole kovin hyvälaatuisia, koska ovat kuvakaappauksia. Pahoittelut siitä.
Kooste nro. 2 tulee seuraavaksi.


Tekstit ovat Cort Johnsonin ja ME/CFS-kanavan Twitter-tileiltä.