Toiminnalliset häiriöt -konsepti
Tämä teksti on kirjoitettu ME/CFS-sairaus edellä, mutta samat asiat koskevat muitakin toiminnallisiksi häiriöiksi ja/tai pitkittyneiksi oireiksi niputettuja sairauksia.
Suomessa toiminnalliseksi häiriöksi ja/tai pitkittyneiksi oireiksi lueteltuja sairauksia
Mikä on tämä Suomeen rantautunut "toiminnallinen häiriö"-konsepti?
Toiminnallisen häiriön määrittely
”Toiminnallisilla oireilla ja häiriöillä tarkoitetaan pitkäkestoisia eri elinjärjestelmissä ilmeneviä oireita tai oireyhtymiä, joiden aiheuttajaksi ei sovi mikään tunnettu elimellinen tai psykiatrinen häiriö.”
Terveyskirjasto, Toiminnalliset häiriöt (2023)
Tanskasta Suomeen
Toiminnallinen häiriö- konsepti on rantautunut Suomeen Tanskasta. Käydäänpä läpi ensin Tanskan tilannetta.
Virallinen kanta Tanskassa on ollut se, että ME/CFS on somatisaatiohäiriön muoto, mielisairaus.
Suurin syy erittäin negatiiviseen asenteeseen ME/CFS-sairautta kohtaan on pitkään kestänyt kampanja, jossa ryhmä psykiatreja yrittivät saada ME/CFS:n luokiteltua somatisaatiohäiriön muodoksi, jota kutsutaan toiminnalliseksi häiriöksi (funktionel lidelse, functional disorder, bodily distress syndrome). Tätä psykiatrien ryhmää johtaa Per Fink ja ryhmä tekee yhteistyötä Hans Knoopin, Peter Whiten ja Michael Sharpen kanssa.
Vuodesta 2010 lähtien Per Fink on kouluttanut lääkäreitä, sosiaalityöntekijöitä, fysioterapeutteja sekä muita terveys- ja sosiaalialan ammattilaisia kohtaamaan näitä “vaikeita potilaita”. Hän käyttää koulutuksessaan nk. TERM-mallia.
TERM-malli ohjaa lääkäreitä valmentamaan potilaitaan ajattelemaan, että heidän oireensa johtuvat jostain muusta syystä, kuten stressistä tai lapsuudentraumoista. Malli ohjeistaa lääkäreitä, kuinka he saavat potilaat hyväksymään CBT:n (kognitiivinen käyttäytymisterapia) ja GET:n (asteittain lisättävä liikunta) hoidoikseen.
Päätavoite on muuttaa hyödyttömät näkemykset oireiden syistä ja laajentaa potilaiden näkökantaa. Siinä on neljä kohtaa:
- Saada potilas tuntemaan itsensä ymmärretyksi
- Laajentaa näkemystä fyysisten oireiden ulkopuolelle
- Linkittää psykososiaaliset ongelmat oireisiin
- Neuvotella jatkohoidosta
Tanskan eduskunta äänesti yksimielisesti 14. maaliskuuta 2019 ME/CFS:n tunnustamisesta WHO:n ICD-tautiluokituksen mukaisesti biologiseksi sairaudeksi ja ME/CFS:n poistamista toiminnalliset häiriöt- luokituksesta.
Toiminnallinen häiriö Suomessa
Sitten pääsemme tähän Suomen tilanteeseen.
Suomessa tämä Toiminnallinen häiriö eli TH projekti on alkanut jo vuosia sitten.
Täältä lähti muutamia psykiatreja ja neurologeja hakemaan oppinsa Tanskan TH-gurulta Per Finkiltä.
Tässä välissä nämä Suomen "uudelleen koulutetut" lääkärit päättivät hämmentää soppaa STM:n Toiminnalliset häiriöt-raportillaan, mitä ei sittemmin ikinä julkaistu.
Seuraavaksi he alkoivat kouluttamaan Suomessa lääkäreitä, sosiaalityöntekijöitä, fysioterapeutteja sekä muita terveys- ja sosiaalialan ammattilaisia kohtaamaan näitä “vaikeita potilaita”. Eli täysin samoin, kun Fink teki Tanskassa.
Kuva Risto Vatajan koulutusmateriaaleista
Sitten olikin jo HUS:n Toiminnallisten häiriöiden poliklinikan pystytys talkoot vuorossa. TH klinikkaa rakentamassa olivat mm. Risto Vataja, Markku Sainio ja Helena Liira. Liirasta tuli Toiminnallisten häiriöiden poliklinikan ylilääkäri.
HUS:n Toiminnallisten häiriöiden poliklinikan mielestä toiminnalliset oireet/häiriöt ovat sama, kuin psykosomaattinen eli somatisaatiohäiriö. Kuuntele täältä kyseisen TH klinikan entinen ylilääkäri Helena Liiran haastattelu, jossa hän sanoo asian ääneen.
Kyseisellä TH klinikalla ollaan potilaille mukavia. Se kuuluu asiaan, onhan heille koulutettu Tanskassa TERM-malli. Toiminnallisten häiriöiden poliklinikan hoidot ovat olleet PITKO-nettiterapiaa, erilaisia yksilö- sekä ryhmäkuntoutuksia keskittyen hermoston rauhoittamiseen. Klinikalla mainostetaan myös maksullisia ”aivojen uudelleen ohjelmointi” menetelmiä, joilla ei ole minkäänlaista tieteellistä pohjaa.
Potilaiden avoimia palautteita Toiminnallisten häiriöiden poliklinikalle
TH klinikalla käyneet potilaat ovat kertoneet avoimien palautteiden muodossa omista kokemuksistaan Toiminnallisten häiriöiden poliklinikalla.
Ryhmäkuntoutuksen harjoitukset tuntuivat välillä todella nöyryyttäviltä ja naurettavilta. Makasin mm. kyljelläni lattialla mumisemassa ja piirtelin aurinkoja.
Piirsin mm. Bussin ja sinne pikku-ukkoja, jotka kuvasivat negatiivisia tunteitani, jotka olivat parantumiseni tiellä. Viimeisellä hoitokerralla kävelin ympyrää huoneessa paperi nenässäni kiinni ja hoin "minua ärsyttää" jonka olin siihen paperiin kirjoittanut. Tämä toistui useita kertoja. Sitten hokemaa muutettiin "minulla on tunne, että minua ärsyttää". Lopuksi paperi asetettiin työtuolin päälle ja tuolia vedettiin pois minusta päin ja tunteen oli tarkoitus poistua. Tämäkään ei ME/CFS sairauttani "parantanut".
Long Covid
Kun Suomeen rantautui Covid-19 ja osalle SARS-CoV-2 viruksesta sairastuneille ihmisille jäi koronan pitkittyneitä oireita (Long Covid) niin toiminnallisten häiriöiden kannattajat iskivät kyntensä heihin. HUS:iin perustettiin Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikka jonne Helena Liira siirtyi Toiminnallisten häiriöiden poliklinikalta ylilääkäriksi. HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan johtama konsortio sai 6,55 miljoonan euron EU-rahoituksen koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden tutkimukselle. Euroopan unionin Horizon Europe -rahoituksen myötä Helena Liira on keskittynyt poliklinikkatyön ohessa myös Long Covidin tutkimukseen. Yksi hänen tutkimuksistaan keskittyy Amygdalan ja Insulan uudelleen kouluttamiseen. Kyseinen ”tutkimus” on saanut jo kansainvälisesti kritiikkiä.
Toiminnallisten häiriöiden poliklinikkaa alkoi luotsaamaan ylilääkärinä Markku Sainio, Liiran siirtyessä LC klinikalle.
HUSin Toiminnallisten häiriöiden ja Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikat yhdistyivät elokuun 2023 alussa Pitkittyneiden oireiden kuntoutuspoliklinikaksi.
Turkuun avattiin toimintakykypoliklinikka elokuussa 2023, joka on kopio HUS:n Toiminnallisten häiriöiden ja Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikoista.
Syyskuussa 2023 Duodecim, Terveyskirjastoon ilmestyi Risto Vatajan kirjoittama artikkeli Toiminnallisista häiriöistä.
Syyskuussa 2023 Per Fink, Markku Sainio, Helena Liira sekä muut toiminnallisten häiriöiden fanit, julkaisivat Oslo Chronic Fatigue Consortiumin nimissä artikkelin otsikolla ”Krooniset väsymysoireyhtymät: todellisia sairauksia, joista ihmiset voivat toipua”. Artikkeli julkaistiin Scandinavian Journal of Primary Health Care -lehdessä jonka entinen päätoimittaja Liira on.
Elokuussa 2024 Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö palkitsi 50 000 euron palkinnolla Aarhusin yliopiston professorin Per Finkin, samaisen henkilön joka oli päättämässä erittäin vaikeaa ME/CFS-sairautta sairastavan henkilön pakkohoitoa Tanskassa.
Mikä on Gyllenbergin säätiö?
"Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö tukee apurahoin tutkimusta psykosomatiikan ja antroposofian saralla sekä ylläpitää taidemuseo Villa Gyllenbergiä."
Gyllenbergin säätiö rahoittaa mm. toiminnallisten häiriöiden tutkimusta ja järjestää erilaisia symposiumeja.
Lääkärilehti julkaisi syyskuussa 2024 kirjoituksen otsikolla "Pitkittyneisiin oireisiin tarvitaan kansallinen ohjelma" jonka olivat allekirjoittaneet seuraavat henkilöt:
Helena Liira, Jari Arokoski, Juha Auvinen, Virpi Heikkinen, Jussi Joukainen, Hanna Kaijankoski,
Mari Kanerva, Markku Kankaanpää, Hasse Karlsson, Olli Kontulainen, Jyrki Korkeila,
Markku Kuisma, Janne Pesonen, Markku Sainio, Anna Salonen, Aki Vuokko, Risto Vataja
Ja näin tehtiin Suomessa todella monesta fyysisestä sairaudesta "Toiminnallisia häiriöitä / pitkittyneitä oireita".
Lisätietoa Vatajasta, Sainiosta ja Liirasta täältä
Sosiaali-ja terveysministeriö (STM)
STM jatkaa käsittämätöntä sekoiluaan myalginen enkefalomyeliitti / krooninen väsymysoireyhtymä (ME/CFS) sairauden kohdalla. STM:ssä oikea käsi ei tiedä mitä vasen tekee. He julkaisevat uusia ohjeistuksia jotka ovat täysin ristiriidassa heidän omien julkaisuiden kanssa. Lue tästä postauksesta kuinka STM liittyy tähän kaikkeen.
Miksi väitämme, että ME/CFS ei ole toiminnallinen häiriö?
DUODECIM
ME/CFS ei ole toiminnallinen häiriö
WHO
World Health Organization, Maailman terveysjärjestö
ME/CFS ei ole toiminnallinen häiriö,
ME/CFS on pois luettu (EXCLUSIONS) toiminnallisista häiriöistä ICD-11-tautiluokituksessa
CDC
Centers for Disease Control and Prevention, Yhdysvaltain tautikeskus
ME/CFS ei ole toiminnallinen häiriö
NIH
National Institutes of Health, Yhdysvaltain terveysvirasto
ME/CFS ei ole toiminnallinen häiriö
NICE
National Institute for Health and Care Excellence, Englannin ja Walesin arviointiviranomainen
ME/CFS ei ole toiminnallinen häiriö
IOM
Institute Of Medicine (nykyinen NAM)
ME/CFS ei ole toiminnallinen häiriö
MAYO CLINIC
ME/CFS ei ole toiminnallinen häiriö
Tämä sivu päivittyy sitä mukaa kun saamme aiheesta lisää tietoa.
ME-media on ME-potilaiden oma yhteinen media. Kaikki julkaisut ovat ME-potilaiden yhteistyöllä tehtyjä.
ME on liitetty vuonna 1969 WHO:n ICD-tautiluokitukseen neurologiseksi sairaudeksi.
ME lyhenne sanoista Myalgic Encephalomyelitis
CFS lyhenne sanoista Chronic Fatigue Syndrome
Suomessa tunnetaan nimillä ME-tauti, ME/CFS, Myalginen enkefalomyeliitti, Krooninen väsymysoireyhtymä tai viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä.
ME/CFS EI OLE TOIMINNALLINEN HÄIRIÖ.