ME/CFS aiheiset blogit
ME-media on koonnut suomeksi kirjoitettuja ME/CFS aiheisia blogeja yhteen. Blogin nimi (sinisellä) on samalla linkki kyseiseen blogiin.KEHON ÄÄRELLÄ 

Kehon äärellä on long covidiin sairastuneen terveystieteiden ammattilaisen Tuulin blogi. Blogissa keskitytään kuntoutukseen liittyviin teemoihin sekä kehon ja mielen väliseen vuorovaikutukseen.


VAIKEA-ASTEINEN KROONINEN VÄSYMYSOIREYHTYMÄ (ME/CFS) ELÄMÄNKUMPPANINA

Blogi on Iisalmelaisen Mannan konkreettinen kuvaus ex-terveen 6 vuoden matkasta ME/CFS-sairauden kanssa. Blogissa on tietoa itse sairaudesta sekä kirjoittajan omia kokemuksia virusinfektion jälkitilasta.


PINTAHENGITYS 

Pintahengitys on entisen himoliikkujan, ME/CFS:ään sairastuneen rovaniemeläisen Janikan blogi. Hän käsittelee teksteissään ihmisen psykologiaa, onnellisuutta ja tasapainoa, ahdistusta ja epävarmuutta sekä yhteiskunnan vaikutuksia ihmisiin. Janika ei pelkää käsitellä vaikeitakaan asioita, ja blogista löytyy myös hänen itsensä hyödyllisiksi kokemiaan vinkkejä!


TOIPUMINEN TAUOLLA 

Toipuminen tauolla on terveydenhuollon ammattilaisten pitämä blogi. Nämä ammattilaiset ovat kiinnostuneita ja/tai heillä on omakohtaista kokemusta Long covid- ja ME/CFS -sairauksista sekä niihin liittyvistä liitännäissairauksista. Blogissa jaetaan sairauksiin liittyvää ajankohtaista tietoa sekä keskustellaan niiden yhteiskunnallisista vaikutuksista ja sosiaalipoliittisista ilmiöistä. Tekijät eivät pelkää myöskään ottaa kantaa mediassa esille nostettuihin tai nostamatta jätettyihin teemoihin.


SMALL TALKIA ELÄMÄSTÄ 

Small Talkia elämästä -blogia kirjoittaa helsinkiläinen ME/CFS -potilas Leena. Blogissa käsitellään sairauden tuomia haasteita, itsehoitoa ja hyvinvointia isompana kokonaisuutena. Mukana myös runoja ja rescuekoirien elämää!


SAIRAASTI SUKKAA 

Sairaasti sukkaa on kokkolalaisen Irkun blogi. Irkku on intohimoinen kutoja, mutta sairastui työpaikan sisäilmasta ja kemikaaleista ME/CFS- ja MCS -sairauksiin. Blogi kertoo siitä, miten ihminen pärjää huonosti tunnettujen sairauksien kanssa ja mitä haasteita tällaiseen elämään liittyy. Irkun selviytymiskeino on kutominen, joten blogi painottuu sairastamisen lisäksi erityisesti villasukkien kutomiseen!


LEMPEÄMPI MINÄ 

Lempeämpi minä on erityisherkän ja mm. ME/CFS:saa sairastavan Annukan blogi. Annukka on tehnyt sairastumisen myötä elämänmuutoksen kohti lempeämpää elämää. Blogi kertoo tästä matkasta, aiemmista kokemuksista, haavoista ja haasteista sekä kaikesta siitä, mitä lempeämpi elämä tuo tullessaan. Annukka on avoimuuden, herkkyyden ja pehmeiden arvojen puolestapuhuja, eikä kaihda puhua vaikeistakaan asioista niiden oikeilla nimillä.


HETKI KERRALLAAN 

Hetki kerrallaan on Helsingissä asuvan ja vaikeaa ME/CFS -sairautta sairastavan Jonnan blogi. Jonna kirjoittaa mm. omasta sopeutumisestaan neurologisiin sairauksiin, resilienssin vahvistamisesta sekä erilaisista yhteiskunnan ongelmista potilaan näkökulmasta. Jonnalla riittää mustaa huumoria, ärräpäitä ja unelmia!


ALGO NUEVO 

Algo Nuevo -blogia kirjoittaa ME/CFS -sairauteen sairastunut Tiia. Hän käsittelee monipuolisesti sairauteen liittyviä teemoja sekä esitystaidetta, teatteria, tanssia, taiteilijuutta ja urapolkuja.
Myalginen enkefalomyeliitti / Krooninen väsymysoireyhtymä (ME/CFS) -blogi sisältää Markuksen kirjoituksia, uutisia, videoita ja henkilökohtaisia kokemuksia ME/CFS-sairauteen liittyen. Blogissa käytetään toisinaan sairaudesta uutta nimisuositusta SEID, eli systemic exertion intolerance disease (suom. systeeminen rasitusintoleranssisairaus). Blogiin liittyy myös Facebook-tukiryhmä ja Youtube-tili, joiden sisältöön kannattaa tutustua.


KUKKAHATTUTÄDIN RIKKARUOHO 

Kukkahattutädin rikkaruoho on syntynyt kirjoittajansa käydessä läpi rankkaa elämänvaihetta. Hän on työkykynsä menettänyt ME/CFS -potilas, joka huolehtii samalla iäkkäistä vanhemmistaan. Blogi on syntynyt tarpeesta tuoda maailmaan enemmän inhimillisyyttä. Kirjoitukset käsittelevät ME/CFS -sairaan elämää sekä hoidon ja yhteiskunnan epäkohtia potilaan näkökulmasta.


SAIRAAN KAUNISTA ARKEA

Sairaan kaunista arkea on Long Covidiin ja sen myötä ME/CFS -sairauteen sairastuneen kahden lapsen äidin blogi. Blogissa kerrotaan muuttuneesta arjesta ja siitä, millaista on elää merkittävästi toimintakykyä heikentävän sairauden kanssa. Arki ja elämä voi olla myös hyvää ja kaunista sairaudesta huolimatta!


MILLIONS MISSING 

Bonuksena Millions Missing -tietosivusto, jossa pureudutaan syvällisesti ME/CFS-sairauteen.


Päivitämme blogilistaa sitä mukaa kun lisää blogeja meille ilmoitetaan sähköpostitse suomenmemedia(at)gmail.com.


Mikä on ME-media?


ME-media on ME-potilaiden oma yhteinen media. Kaikki julkaisut ovat ME-potilaiden yhteistyöllä tehtyjä.Mikä on ME/CFS?


ME on liitetty vuonna 1969 WHO:n ICD-tautiluokitukseen neurologiseksi sairaudeksi.


ME lyhenne sanoista Myalgic Encephalomyelitis 


CFS lyhenne sanoista Chronic Fatigue Syndrome


Suomessa sairaus tunnetaan nimillä ME-tauti, ME/CFS, Myalginen enkefalomyeliitti,  Krooninen väsymysoireyhtymä tai viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä.
Kuvan taustalla oleva valokuva: German Association for ME/CFS

Kuvaaja: Lea Aring