ME/CFS-sairaus ja diagnostiset kriteerit

ME/CFS-sairaus ja diagnostiset kriteeritME eli Myalginen Enkefalomyeliitti on lihaskipuja aiheuttava aivo- ja selkäydintulehdus.
CFS eli Chronic Fatigue Syndrome on suomennettu “krooniseksi väsymysoireyhtymäksi”.

ME/CFS-sairaus on neuro-immunologinen ja Maailman terveysjärjestö WHO:n ICD-10 tautiluokituksessa koodi on G93.3 Viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä.

"Krooninen väsymysoireyhtymä (chronic fatigue syndrome, CFS), on vakavasti elämää rajoittava elimellinen (fyysinen) sairaus, jota psyykkiset syyt eivät selitä. Sairauden oirekuvaa hallitsee useimmiten äkillisesti alkanut ja pitkäkestoinen uupumus, joka pahenee vähäisessäkin fyysisessä tai henkisessä ponnistelussa eikä lievity levolla."

Duodecim, Terveyskirjasto

ME/CFS-sairauden diagnostiset kriteerit SuomessaICC diagnostiset kriteerit

 

 CCC diagnostiset kriteerit 2003

 Kanadalaiset kriteerit (Canadian Consensus Criteria 2003)

     

HUOM!

 
ME/CFS-sairauden diagnoosia ei voi antaa pelkästään diagnostisten kriteereiden perusteella. 
Katso tästä lisää ME/CFS-sairauden diagnostiikasta Duodecim, Hyvä käytäntö-suosituksesta.
Mikä on PEM-oire?

PEM on lyhenne sanoista "Post Exertional Malaise" eli suomennettuna "rasituksen jälkeinen huonovointisuus".

ME/CFS-sairauden keskeisin oire on ns. PEM-oire (post exertional malaise)
 
"PEM-oireella tarkoitetaan voinnin huononemista ja oireiden pahenemista vähäisenkin fyysisen tai kognitiivisen rasituksen jälkeen. Voinnin heikentyminen voi ilmetä uupumuksen/väsyvyyden pahenemisena, kipujen ja muiden oireiden lisääntymisenä sekä kognitiivisina häiriöinä.

PEM-oire voi ilmetä välittömästi rasituksen jälkeen tai viiveellä vasta useiden tuntien tai jopa viikon kuluessa rasituksesta. Pienellä osalla PEM-oireet ovat tulleet huomattavallakin viiveellä. PEM-oireiden ilmeneminen voi myös vaihdella sekä potilaiden välillä että yhden potilaan kohdalla. Toipuminen voi kestää useista tunneista useisiin päiviin tai pidempään."