HUS:n Toiminnallinen häiriö poliklinikalle avoin asiakaspalaute nro 1

 


HUS:n Toiminnallinen häiriö poliklinikalle avoin asiakaspalaute nro 1

"Sain lähetteen toiminnallisten häiriöiden klinikalle terveyskeskuslääkäriltä. Ruuhkan vuoksi minua ei otettu klinikalle (onneksi, en olisi edes jaksanut käydä siellä silloin), mutta sain pääsyn nettiterapiaan, jonka suoritin loppuun asti.
Ensin huomioin, että viitekehys nettiterapiassa oli sama kuin Maria Nordinin Eroon oireista -kurssissa. Eli väitetään, että oireet johtuvat keskushermoston herkistymisestä. Sanotaan, että sairas on huolissaan oireistaan ja tämä aiheuttaa oireiden jatkumista. Mikäli henkilö lopettaa huolehtimisen, oireet häviävät. Tälle teorialle ei ole olemassa mitään tieteellistä perustetta.

Kurssilla painotettiin, että harjoituksiin täytyy sitoutua ja kyseltiin joka välissä, miten motivoitunut on tekemään niitä ja käymään kurssin läpi. Tämä on klassinen manipulaation muoto, samaa käytetään erilaisissa kulteissa ja herätysliikkeissä. Jos haluat parantua, niin tee kuin sanotaan. Jos et tee, et parannu. 

Eli aluksi paineistetaan toimimaan ja jos henkilö ei parane, tälle iskee syyllisyys, kun ei yrittänyt tarpeeksi. Lisäksi on epäeettistä antaa turhaa toivoa paranemisesta sillä mehän tiedämme, ettei ME ajattelemalla parane - muutoin minäkin olisin jo terve - Olin itse asiassa jossain välissä liian huoleton oireideni suhteen, minkä johdosta sairastuin pahemmin. Sairaalle saattaa tulla iso pettymyksen tunne, jos hänen vointinsa ei helpota. Miten TH-klinikka tarjoaa heille tukea ja debriefingiä? 
Taustani on se, että olin yli vuosi sitten jopa oireeton jonkin aikaa, sillä olin ollut varovainen liikunnan kanssa ja aloittanut myös työt varovasti. Kun luulin olevani terve, palasin liikunnan pariin asteittain ja vaikka oireita alkoi hieman tulla takaisin, en tajunnut olla huolissani niistä. En uskonut, että sairaus voisi tulla takaisin voimalla eikä minulla ollut tarpeeksi tietoa ME/cfs:stä, ei tosin diagnoosiakaan vielä silloin. Romahdin tämän vuoksi pitkäaikaisesti ja olen yhä työkyvytön. 
Nettiterapiassa nimen omaan ohjeistetaan toimimaan kuten olin tehnyt. Ei pidä kiinnittää huomiota oireisiin, vaan elää elämäänsä normaalisti, vaikka oireet hieman tuntuvat vaikeutuvankin. Liikuntaa voi harrastaa, vaikka tuntuisi vähän pahalta. Nyt tiedän, että juuri tämä altistaa sairauden pahenemiselle. Eli potentiaalisesti varsin vaarallinen nettikurssi ME/cfs-potilaille. Kun annoin tästä palautetta sain vastaukseksi, että nettikurssilla ei käsketä liikkumaan vaan sanotaan, että voi liikkua. Mutta kun tämä ei riitä. päinvastoin, ME/cfs-potilaille tulisi ohjeistaa seuraamaan vointiaan ja varoa liikuntaa, mikäli se yhtään heikentää vointia. 

Rentoutusharjoitukset sinänsä olivat hyviä ja niitä voisin suositella ihan kaikille. Jokaisella meistä on joskus stressaavia tilanteita ja krooniseen sairauteen sopeutuessa niistä voi olla hyötyä. Kuitenkin kurssin kuluessa alkoi tulla ikävä olo, sillä sisällössä toistettiin jatkuvasti mantraa, jonka mukaan ”saatat olla ahdistunut, peloissasi tai masentunut” ja ”ajatuksesi voivat olla ahdistuvia, pelottavia tai voit kokea niiden johdosta masennusta”. Jos näitä tunteita ei ennen kurssia ollut niin kyllä niitä voi alkaa tulla, mikäli niitä toistetaan koko ajan. ME/CFS-tautia sairastavat eivät kaikki ole mielenterveysongelmaisia, en minäkään. 

Psykologina tiedän jotain esimerkiksi masennuksen ja ahdistuksen kriteereistä, eivätkä ne täyty minulla. Siksi niiden toistaminen ei ole järkevää kurssissa, joka on tarkoitettu fyysisesti sairaalle ihmiselle. 

Klinikan lääkärit tuovat esiin yhden tutkimuksen, jossa on pyritty löytämään tukea DNRS-menetelmälle, jolle klinikka perustaa hoitonsa. Näennäisesti tukea löytyykin, mutta jos katsoo tutkimusta kunnolla niin huomaa, että koko tutkimusasetelma vuotaa kuin seula eikä sille voi perustaa yhtään mitään hoitoa. Tutkimusta ei myöskään ole julkaistu yhdessäkään vertaisarvioidussa julkaisussa. Nordin käyttää samaa tutkimusta tukemaan omaa hoitotapaansa.
Nettiterapia on nyt käyty ja niiden harjoitukset suoritettu. Tässä sitä odotellaan paranemista yhä."


Potilas: Nainen 45 vuotta, laillistettu psykologi


ME-potilaat eivät kuulu toiminnallisiin häiriöihin, eikä ME-potilaita pitäisi lähettää Toiminnallisten häiriöiden poliklinikalle!


Suomessa todella monesta sairaudesta on viime aikoina tehty "Toiminnallisia häiriöitä". 


HUS:n Toiminnallisten häiriöiden-poliklinikan mielestä toiminnalliset oireet/häiriöt ovat sama, kuin psykosomaattinen eli somatisaatiohäiriöKuuntele täältä kyseisen TH-klinikan osastonylilääkäri Helena Liiran haastattelu, jossa hän sanoo asian ääneen.

Kyseisellä TH-klinikalla ollaan potilaille mukavia. Se kuuluu asiaan, onhan heille koulutettu Tanskassa TERM-malli.

TERM-malli ohjaa lääkäreitä valmentamaan potilaitaan ajattelemaan, että heidän oireensa johtuvat jostain muusta syystä, kuten stressistä tai lapsuudentraumoista. Malli ohjeistaa lääkäreitä, kuinka he saavat potilaat hyväksymään CBT:n (Kognitiivis-behavioraalinen käyttäytymisterapia) ja GET:n (asteittain lisättävä liikunta) hoidoikseen.

Päätavoite on muuttaa hyödyttömät näkemykset oireiden syistä ja laajentaa potilaiden näkökantaa. Siinä on neljä kohtaa: 
  1. Saada potilas tuntemaan itsensä ymmärretyksi
  2. Laajentaa näkemystä fyysisten oireiden ulkopuolelle
  3. Linkittää psykososiaaliset ongelmat oireisiin
  4. Neuvotella jatkohoidosta



Hoidoksi potilaille TH-klinikalla tarjotaan hoidoksi viittä eri hoitopolkua:

 
  • Psykoedukaatio, jossa annamme tietoa toiminnallisista oireista ja niiden kanssa selviytymisestä.
  • Kuuden käyntikerran ryhmäinterventio, jota vetävät psykologi, sosiaalityöntekijä ja psykofyysinen fysioterapeutti.
  • Ohjaus Kelan toiminnallisten häiriöiden kuntoutuskokeiluun.
  • Toiminnallisten häiriöiden oma nettiterapia.
  • Lausunnot Kelan vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen ja muihin Kelan tukemiin terapioihin.

Yllä oleva teksti lainattu HUS:n nettisivuilta 30.11.2020


He myös "kertovat" eli suosittelevat DNRS ja Eroon oireista-kursseja. Kyseiset kurssit ovat maksullisia ja potilaiden pitäisi itse ne kustantaa. Niistä ei ole myöskään tieteellisiä tutkimuksia, joten HUS:n Toiminnallisten häiriöiden-poliklinikka tarjoaa potilailleen täyttä huuhaata!

Lue täältä lisää kyseisestä aiheesta laajemmin.