HUS:n Toiminnallinen häiriö poliklinikalle avoin asiakaspalaute nro 10

 


HUS:n Toiminnallinen häiriö poliklinikalle avoin asiakaspalaute nro 10

"Minulle tehtiin lähete HUS:n Toiminnallisten häiriöiden poliklinikalle syksyllä 2019 oireiden rajun pahenemisen jälkeen. Vapina, tasapainovaikeudet, huimaus, tuntohäiriöt, voimattomuus, puutuminen, näköhäiriöt, silmän takana oleva kipu, kuume/lämpöily, jatkuvat flunssanoireet, kurkkukipu, pahoinvointi oksentelu, ripuli/ummetus, lihaskivut, nivelkivut, ihottumaa joka tulee ja menee, korvien soiminen, raju uupumus yms oireet ovat kestäneet yhteensä 11 vuotta, mutta en ole päässyt uudestaan tutkimuksiin vuoden 2013 jälkeen neurologisten oireiden osalta. 


Syksyllä 2019 oireet paheni ja olin todella huonovointinen ja oksentelin. Olin infektio-osastolla 10 päivää eikä kukaan reagoinut neurologisiin oireisiin, huimaus, vapina, tasa-painohäiriöt yms. Lääkärit eivät kunnolla tutkineet vaan päättivät tehdä lähetteen Toiminnallisten häiriöiden poliklinikalle. 


Lääkärit sanoivat, että Toiminnallisten häiriöiden poliklinikalla on maan paras asiantuntemus ja osaaminen, siellä on useita erikoisalan lääkäreitä, siellä selvitetään sekä hoidetaan hyvin ja tulen varmasti saamaan apua.


Sain ajan Toiminnallisten häiriöiden poliklinikan lääkärille keväällä 2020. Toiminnallisten häiriöiden klinikan lääkäri kertoi heti alussa, että minulla ei ole mitään vakavaa sairautta, minä en kuole, minä parannun ja saan vielä pitkän työuran sekä hyvän eläkkeen. Hoitomuotona oireisiini olisi työnteko ja nettiterapia. Sairaslomia tulisi välttää. Olin aivan järkyttynyt kaikesta mitä hän sanoi.  


Mietin mielessäni, että miten ihmeessä pystyn työntekoon, kun en edes pystyssä pysy ja minulla on joka päivä kuumettakin. Toiminnallisten häiriöiden klinikan lääkäri antoi minulle esitteitä toiminnallisista häiriöistä ja minun kohdalla toiminnallisista häiriöistä, jotka muistuttavat MS-tautia. Hän myös esitteli ja suositteli Eroon kivusta kirjaa. Mitään lääkkeellistä hoitoa hän ei tarjonnut tai ehdottanut. Toiminnallisten häiriöiden klinikan lääkäri teki lähetteen nettiterapiaan, jonka aloitin kesällä. 


Samaan aikaan yritin kipeänä ja epätoivoisena suorittaa opintoni loppuun työharjoittelussa eikä minulla riittänyt voimia käydä nettiterapiaa. Pari nettiterapia istuntoa/kertaa tein, mutta tunsin sen erittäin epämukavana ja jopa loukkaavana. Nettiterapian istunto kesti toista tuntia ja niissä puhuttiin vain siitä, miten itse voi vaikuttaa omaan oireistoon, kuinka potilaan pitää vetää verhot pois silmien edestä ja nähdä tämä maailma niin oireet katoaa. Aivan älytöntä ja mieletöntä humpuukia mielestäni. Tuli kyllä selväksi, että Toiminnallisten häiriöiden klinikalla ajatellaan potilaan oireiden johtuvan "korvien välistä". Olen sitä mieltä, olisin jo taatusti 11-vuoden aikana parantunut jos siihen omalla ajatusmaailmallaan voisi vaikuttaa.


Nettiterapia siis kohdallani lopetettiin ja lääkäri kirjoitti lähetteen kokeilussa olevaan psykoterapiaan, jota Kela tukee kokeilumuodossa. Vointini romahti samaan aikaan enkä pystynyt osallistumaan Kelan psykoterapiaan. Käyntejä olisi ollut 13 kappaletta, 2krt/viikko. Terapiat olisivat olleet pitkän matkan päässä, koska kyseistä kokeilumuotoista terapiaa ei anneta kuin muutamassa paikassa. 


Toiminnallisten häiriöiden klinikan lääkäri soitti minulle ja mietti, voiko enään auttaa minua. Ainut mitä he Toiminnallisten häiriöiden klinikan puitteissa enää voivat tarjota, on ryhmätapaamiset. Eli ei minkäänlaista tutkivaa tai lääkkeellistä hoitoa heiltä saa. Minua ainakin johdatettiin harhaan sillä, että Toiminnallisten häiriöiden poliklinikalla saisi tutkimuksia, hoitoa ja apua. Mitään en saanut, paitsi nettiterapiaa sekä psykoterapiaa. Olen todella loukkaantunut ja jopa vihainen tämmöisestä potilaan pompottelusta.

Suostuin keväällä Toiminnallisten häiriöiden klinikan tutkimukseen, jossa n. 6kk välein tulee haastattelukaavakkeita kotiin ja jotka palautetaan täytettynä. Sen tarkoitus on tutkia miten Toiminnallisten häiriöiden hoito on tehonnut. Kyselyt ja kaavakkeet on lähes pelkästään masennus ja ahdistus kyselyjä/testejä. Papereita tulee kerrallaan n. 50 sivua ja kipeänä niitä on hyvin raskas täyttää. Kaavakkeet ovat loukkaavia ja muistuttavat minua siitä, että Toiminnallisten häiriöiden poliklinikka pitää oireitani vain ”korvien välisenä” vikana. 


En halua olla osallisena enää Toiminnallisten häiriöiden klinikan toimintaan. En saanut sieltä mitään apua ja mielestäni kyseinen klinikka on verorahojen tuhlaamista." 



Potilas: Nainen 42 vuotias


Mikä ihmeen toiminnallinen häiriö?

Suomessa todella monesta sairaudesta on viime aikoina tehty "Toiminnallisia häiriöitä". 


HUS:n Toiminnallisten häiriöiden-poliklinikan mielestä toiminnalliset oireet/häiriöt ovat sama, kuin psykosomaattinen eli somatisaatiohäiriöKuuntele täältä kyseisen TH-klinikan osastonylilääkäri Helena Liiran haastattelu, jossa hän sanoo asian ääneen.

Kyseisellä TH-klinikalla ollaan potilaille mukavia. Se kuuluu asiaan, onhan heille koulutettu Tanskassa TERM-malli.

TERM-malli ohjaa lääkäreitä valmentamaan potilaitaan ajattelemaan, että heidän oireensa johtuvat jostain muusta syystä, kuten stressistä tai lapsuudentraumoista. Malli ohjeistaa lääkäreitä, kuinka he saavat potilaat hyväksymään CBT:n (Kognitiivis-behavioraalinen käyttäytymisterapia) ja GET:n (asteittain lisättävä liikunta) hoidoikseen.

Päätavoite on muuttaa hyödyttömät näkemykset oireiden syistä ja laajentaa potilaiden näkökantaa. Siinä on neljä kohtaa: 
  1. Saada potilas tuntemaan itsensä ymmärretyksi
  2. Laajentaa näkemystä fyysisten oireiden ulkopuolelle
  3. Linkittää psykososiaaliset ongelmat oireisiin
  4. Neuvotella jatkohoidosta



Hoidoksi potilaille TH-klinikalla tarjotaan hoidoksi viittä eri hoitopolkua:

 
  • Psykoedukaatio, jossa annamme tietoa toiminnallisista oireista ja niiden kanssa selviytymisestä.
  • Kuuden käyntikerran ryhmäinterventio, jota vetävät psykologi, sosiaalityöntekijä ja psykofyysinen fysioterapeutti.
  • Ohjaus Kelan toiminnallisten häiriöiden kuntoutuskokeiluun.
  • Toiminnallisten häiriöiden oma nettiterapia.
  • Lausunnot Kelan vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen ja muihin Kelan tukemiin terapioihin.

Yllä oleva teksti lainattu HUS:n nettisivuilta 30.11.2020


He myös "kertovat" eli suosittelevat DNRS ja Eroon oireista-kursseja. Kyseiset kurssit ovat maksullisia ja potilaiden pitäisi itse ne kustantaa. Niistä ei ole myöskään tieteellisiä tutkimuksia, joten HUS:n Toiminnallisten häiriöiden-poliklinikka tarjoaa potilailleen täyttä huuhaata!

Lue täältä lisää kyseisestä aiheesta laajemmin.