HUS:n Toiminnallinen häiriö poliklinikalle avoin asiakaspalaute nro 13

 


HUS:n Toiminnallinen häiriö poliklinikalle avoin asiakaspalaute nro 13

"Sain lähetteen Iho-ja allergiasairaalasta Toiminnallisten häiriöiden poliklinikalle. Lähetteen syynä oli se, kun lääkärit eivät tienneet miten minua pitäisi hoitaa. Minulla on todella kovaa uupumusta, vatsaoireita, huimausta ja pyörtymisiä, valtavia kipuja varsinkin jaloissa ja niiden lihaksissa, vaikeita astmakohtauksia sekä allergiareaktiota, jotka tulevat hajusta, lääkkeistä tai ruoasta. Reaktiot ovat hyvin rajuja ja monesti minä saan anafylaksian. 


Toiminnallisten häiriöiden-klinikalla lääkäri sekä sairaanhoitaja ottivat minut vastaan. Lääkäri oli ihan ystävällinen ja haastatteli minua pitkään. Kerroin kaikista vaivoistani, myös sen, että lepään/nukun todella paljon, mutta jätin kertomatta sen, että minulla on ME/CFS diagnoosi. 


Syynä miksi jätin kertomatta ME/CFS-sairaudesta oli se, koska tuttavani joka on lääkäri kertoi, että saan parempaa hoitoa jos en puhu ME/CFS diagnoosista. ME/CFS diagnoosin olen saanut maaliskuussa 2018 yksityiseltä infektiolääkäriltä.


Toiminnallisten häiriöiden poliklinikan lääkäri sanoi minulle että tutkimuksia ei tarvita, minua on jo kattavasti hänen mielestä tutkittu. 


Lääkäri kertoi, että apua on olemassa ja sanoi minun parantuvan heidän tarjoaman hoidon avulla. Kysyin häneltä, että tarkoittaako hän sitä että minun astma sekä allergiat paranevat kokonaan ja että saan myös hiukseni takaisin (minulla on alopecia totalis). Kysyin vielä sairastamastani Diabeteksesta, että paranenko heidän hoidolla siitäkin. Lääkäri vastasi myöntävästi. Olin ihmeissäni ja myös toiveikas.  


Hoidon minulle antoi Toiminnallisten häiriöiden klinikan psykologi. Vastaanotolla hän kertoi laajasti kyseisestä hoidosta ja sitten tarjosi minulle DNRS-menetelmää. Sain häneltä lainaksi materiaalin kotiin. 


Katsoin DNRS-menetelmän DVD materiaalin ja kokeilin tehdä muutamia harjoituksia, mutta en saanut apua niistä yhtään. Minun allergiset reaktiot eivät loppuneet vaikka rakensin tyynyistä radan ja hypin tyynyltä toiselle, samalla itselleni ääneen toistaen: En minä reagoi, En minä reagoi......


Palautin materiaalin psykologille ja hän totesi että DNRS ei auta minua. Jatkoin kuitenkin käyntejä psykologin luona, koska tuntui hyvältä puhua kun on paljon fyysisiä sairauksia. 


Seuraavalla kerralla Toiminnallisten häiriöiden klinikan lääkärin vastaanotolla kerroin hänelle, että olin todella pettynyt kun minä en ollut yhtään parantunut vaikka hän niin lupasi. Minulla on edelleen astma, allergioita, diabetes ja hiukseni ovat myös edelleen poissa. 


Tähän lääkäri vastasi, että hän ei ole luvannut minulle paranemista, koska sairauksistani ei voi parantua. Lääkäri myös sanoi, että hän ei voi auttaa minua koska minun sairaudet eivät ole toiminnallisia. Sitten päätti hoitosuhteeni Toiminnallisten häiriöiden klinikalla. Hän vielä suositteli, että minulla olisi aina yksi sama hoitava lääkäri terveysasemalla ja sen suosituksen avulla olen nyt PPT potilas (paljon palvelua tarvitseva). Se oli ainoa hyvä asia mitä sain Toiminnallisten häiriöiden klinikalta. 


Toiminnallisten häiriöiden klinikalla palvelu oli ihan ystävällistä, mutta selkeästi heillä ei ollut mitään tietoa miten he auttavat potilaita. 


DNRS-menetelmä ja sen ehdottaminen fyysisiin sairauksiin on aika naurettavaa. Minua se ei auttanut yhtään, tunsin itseni hölmöksi pomppiessa tyynyltä tyynylle. Mietin, että uskooko lääkärit edes itse siihen DNRS-metodiin. 


Ja jos he uskovat DNRS:n parantavan lähes kaikki sairaudet, niin miksi se ei ole voittanut jo Nobelin palkintoa?"


Potilas: Nainen, 47 vuotias


Mikä ihmeen toiminnallinen häiriö?

Suomessa todella monesta sairaudesta on viime aikoina tehty "Toiminnallisia häiriöitä". 


HUS:n Toiminnallisten häiriöiden-poliklinikan mielestä toiminnalliset oireet/häiriöt ovat sama, kuin psykosomaattinen eli somatisaatiohäiriöKuuntele täältä kyseisen TH-klinikan osastonylilääkäri Helena Liiran haastattelu, jossa hän sanoo asian ääneen.

Kyseisellä TH-klinikalla ollaan potilaille mukavia. Se kuuluu asiaan, onhan heille koulutettu Tanskassa TERM-malli.

TERM-malli ohjaa lääkäreitä valmentamaan potilaitaan ajattelemaan, että heidän oireensa johtuvat jostain muusta syystä, kuten stressistä tai lapsuudentraumoista. Malli ohjeistaa lääkäreitä, kuinka he saavat potilaat hyväksymään CBT:n (Kognitiivis-behavioraalinen käyttäytymisterapia) ja GET:n (asteittain lisättävä liikunta) hoidoikseen.

Päätavoite on muuttaa hyödyttömät näkemykset oireiden syistä ja laajentaa potilaiden näkökantaa. Siinä on neljä kohtaa: 
  1. Saada potilas tuntemaan itsensä ymmärretyksi
  2. Laajentaa näkemystä fyysisten oireiden ulkopuolelle
  3. Linkittää psykososiaaliset ongelmat oireisiin
  4. Neuvotella jatkohoidosta



Hoidoksi potilaille TH-klinikalla tarjotaan hoidoksi viittä eri hoitopolkua:

 
  • Psykoedukaatio, jossa annamme tietoa toiminnallisista oireista ja niiden kanssa selviytymisestä.
  • Kuuden käyntikerran ryhmäinterventio, jota vetävät psykologi, sosiaalityöntekijä ja psykofyysinen fysioterapeutti.
  • Ohjaus Kelan toiminnallisten häiriöiden kuntoutuskokeiluun.
  • Toiminnallisten häiriöiden oma nettiterapia.
  • Lausunnot Kelan vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen ja muihin Kelan tukemiin terapioihin.

Yllä oleva teksti lainattu HUS:n nettisivuilta 30.11.2020


He myös "kertovat" eli suosittelevat DNRS ja Eroon oireista-kursseja. Kyseiset kurssit ovat maksullisia ja potilaiden pitäisi itse ne kustantaa. Niistä ei ole myöskään tieteellisiä tutkimuksia, joten HUS:n Toiminnallisten häiriöiden-poliklinikka tarjoaa potilailleen täyttä huuhaata!

Lue täältä lisää kyseisestä aiheesta laajemmin.