HUS:n Toiminnallinen häiriö poliklinikalle avoin asiakaspalaute nro 8

 HUS:n Toiminnallinen häiriö poliklinikalle avoin asiakaspalaute nro 8

"Minulla on vuosien kierre lääkäreiden vastaanotoilta. Taustalla on paljon muitakin sairauksia kuin ME/CFS. Itselläni alkoi infektiokierre muiden juttujen päälle vuonna 2016. Minua on tutkittu enemmän ja vähemmän. Usein lääkärit määräävät samoja labroja otettaviksi. Kuumeilua on ollut viisi vuotta. Sain reilu vuosi sitten lähetteen infektiopolille joka sisälsi verikokeet ja yhden käynnin. Infektiopolilta sain lähetteen HUS:n toiminnallisten häiriöiden poliklinikalle, jossa piti olla erinomainen asiantuntemus.


Toiminnallisten häiriöiden poliklinikalle sain ajan viime keväällä 2020 ja sitä ennen otettiin verikokeita. Ferritiini oli alhainen ja itselläni todettiin silloin myös eosonofiliaa ja leukosytoosia. Nämä laitettiin seurantaan, josta ei ole ollut mitään hyötyä ja saan vieläkin terveyskeskuksen kanssa näistä tapella. Käytännössä ongelma olemassa, mutta mitään ei tehdä eikä tutkita. Kaikki ovat vain arvailua mistä ne johtuvat.


En saanut itse toiminnallisten häiriöiden poliklinikalta mitään irti, turhan levottomat jalat diagnoosin ja kyseenalaistettiin ME/CFS diagnoosi, koska minulla on ollut myös masennus. 


Masennusta ei ole ollut ikinä ennen näitä kaikkia sairasteluita, eli yli 30 vuotiaaksi kerkesin elämään melko terveenä kaikin puolin. Mietinkin, että kumpi tuli ensin, muna vai kana. Menetin vuonna 2014 työkykyni ja siitä lähtien oma taival on ollut vaikeaa. Työ, niin kuin kaikki muukin tekeminen on ollut itselle todella tärkeää ja toimintakyvyn menetys on aiheuttanut masennuksen. 


Toiminnallisten häiriöiden poliklinikan lääkäri olisi voinut minulle määrätä teoriassa erästä lääkettä jos olisin ollut potilaana hänen yksityisvastaanotolla, mutta toiminnallisten häiriöiden poliklinikan hoitojen kanssa tämä ei käynyt yhteen. 


Jopa epikriisiin merkittiin, että terveyskeskuksessa voisi jatkossa testata tätä kyseistä lääkettä, mutta terveyskeskus ei suostu kokeellisiin hoitoihin. Se sitten siitä. 


Toiminnallisten häiriöiden polilta ehdoteltiin kyllä näitä heidän terapioitaan, mutta sanoin suoraan etten niihin usko. Itsellä oli kaksi lääkäri käyntiä ja psykologin käynti. Minut kirjattiin toiminnallisten häiriöiden poliklinikalta ulos näiden jälkeen. 


Joten sinänsä itselle ei ollut kyseisestä polista mitään hyötyä. Minä olen tällä hetkellä onnellisessa asemassa siinä, että itsellä on vuoden kuntoutustuki myönnetty ja jopa ME/CFS mainittu yhtenä diagnoosina, tosin diagnooseja on paljon muitakin. Toiminnallisten häiriöiden poliklinikalla ei tosin ollut mitään osaa eikä arpaa siihen, että sain kuntoutustuen."Potilas: Nainen 39 vuotias


Mikä ihmeen toiminnallinen häiriö?

Suomessa todella monesta sairaudesta on viime aikoina tehty "Toiminnallisia häiriöitä". 


HUS:n Toiminnallisten häiriöiden-poliklinikan mielestä toiminnalliset oireet/häiriöt ovat sama, kuin psykosomaattinen eli somatisaatiohäiriöKuuntele täältä kyseisen TH-klinikan osastonylilääkäri Helena Liiran haastattelu, jossa hän sanoo asian ääneen.

Kyseisellä TH-klinikalla ollaan potilaille mukavia. Se kuuluu asiaan, onhan heille koulutettu Tanskassa TERM-malli.

TERM-malli ohjaa lääkäreitä valmentamaan potilaitaan ajattelemaan, että heidän oireensa johtuvat jostain muusta syystä, kuten stressistä tai lapsuudentraumoista. Malli ohjeistaa lääkäreitä, kuinka he saavat potilaat hyväksymään CBT:n (Kognitiivis-behavioraalinen käyttäytymisterapia) ja GET:n (asteittain lisättävä liikunta) hoidoikseen.

Päätavoite on muuttaa hyödyttömät näkemykset oireiden syistä ja laajentaa potilaiden näkökantaa. Siinä on neljä kohtaa: 
  1. Saada potilas tuntemaan itsensä ymmärretyksi
  2. Laajentaa näkemystä fyysisten oireiden ulkopuolelle
  3. Linkittää psykososiaaliset ongelmat oireisiin
  4. Neuvotella jatkohoidostaHoidoksi potilaille TH-klinikalla tarjotaan hoidoksi viittä eri hoitopolkua:

 
  • Psykoedukaatio, jossa annamme tietoa toiminnallisista oireista ja niiden kanssa selviytymisestä.
  • Kuuden käyntikerran ryhmäinterventio, jota vetävät psykologi, sosiaalityöntekijä ja psykofyysinen fysioterapeutti.
  • Ohjaus Kelan toiminnallisten häiriöiden kuntoutuskokeiluun.
  • Toiminnallisten häiriöiden oma nettiterapia.
  • Lausunnot Kelan vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen ja muihin Kelan tukemiin terapioihin.

Yllä oleva teksti lainattu HUS:n nettisivuilta 30.11.2020


He myös "kertovat" eli suosittelevat DNRS ja Eroon oireista-kursseja. Kyseiset kurssit ovat maksullisia ja potilaiden pitäisi itse ne kustantaa. Niistä ei ole myöskään tieteellisiä tutkimuksia, joten HUS:n Toiminnallisten häiriöiden-poliklinikka tarjoaa potilailleen täyttä huuhaata!

Lue täältä lisää kyseisestä aiheesta laajemmin.