HUS:n Toiminnallinen häiriö poliklinikalle avoin asiakaspalaute nro 15

 



HUS:n Toiminnallinen häiriö poliklinikalle avoin asiakaspalaute nro 15


”Olin Toiminnallisten häiriöiden -poliklinikan asiakkaana toukokuusta 2021 syyskuuhun 2022. Työterveyslääkärin asettama viruksen jälkeinen krooninen väsymysoireyhtymä- diagnoosi vahvistettiin heti ensikäynnillä. Hoitona, ennen varsinaista ryhmäkuntoutusta koitin nettiterapiaa, mutta eihän siitä mitään tullut. Tai todella paha olo kyllä, niinkuin ruututyöskentelystä aina. Ei oikein aivokapasiteetti piisannut. 


Kesän jälkeen alkoi ryhmäkuntoutus. Samassa ryhmässä oli esim. pahasti jonkun tapahtuman jälkeen traumatisoitunut henkilö, ruokarajoitteinen yms. Koin heti, että olen täysin väärässä paikassa. Koitin pitää mieleni avoinna, mutta se oli tosi hankalaa. 


Ryhmäkuntoutuksen harjoitukset tuntuivat välillä todella nöyryyttäviltä ja naurettavilta. Makasin mm. kyljelläni lattialla mumisemassa ja piirtelin aurinkoja.


Kun ryhmäkuntoutus loppui niin minulta kysyttiin, että haluaisinko vielä kokeilla yksilökuntoutusta. Suostuin avoimin mielin kokeilemaan. Sama homma ja samantyyliset harjoitukset  jatkuivat, mutta nyt olin yksinäni psykoterapeutin (?) kanssa. 


Piirsin mm. Bussin ja sinne pikku-ukkoja, jotka kuvasivat negatiivisia tunteitani, jotka olivat parantumiseni tiellä. Viimeisellä hoitokerralla kävelin ympyrää huoneessa paperi nenässäni kiinni ja hoin "minua ärsyttää" jonka olin siihen paperiin kirjoittanut. Tämä toistui useita kertoja. Sitten hokemaa muutettiin "minulla on tunne, että minua ärsyttää". Lopuksi paperi asetettiin työtuolin päälle ja tuolia vedettiin pois minusta päin ja tunteen oli tarkoitus poistua. Tämäkään ei ME/CFS sairauttani  "parantanut".


Kuntoutuksen päätyttyä olin huonommassa kunnossa kuin pitkiin aikoihin ja hoitosuhde Toiminnallisten häiriöiden -poliklinikalle päätettiin. ME/CFS diagnoosi pysyi ja minut todettiin työkyvyttömäksi.


Minut siirrettiin Psykiatrian-poliklinikalle toiminta- ja työkyvyn arviointi jaksolle. Sain päättää itse menenkö sinne vai Kelan arvioitavaksi. Psykiatrian-poliklinikka oli oma päätökseni. 


Lääkärit, joita oli kaksi Toiminnallisten häiriöiden -poliklinikan hoitojakson aikana, olivat tosi mukavia. Ensimmäistä tapasin vain muutaman kerran, sitten hän lopetti ja tilalle tuli toinen. Todella ihana ihmisenä, mutta näkemys ME/CFS:sta toiminnallisena häiriönä tietysti ärsytti minua. Hän lupaili kovasti, että kyllä me sinut kuntoon saadaan, mutta eipä sitten niin käynytkään. 


Jos nyt kiteyttää tämän kaiken, niin paska reissu, mutta tulihan tehtyä. Toiminnallisten häiriöiden -klinikka on kyllä täysin väärä paikka ME/CFS potilaille.


Potilas: Nainen 45 vuotta, pintakäsittelijä


Täältä löydät kaikki avoimet palautteet Toiminnallisten häiriöiden -poliklinikalle


Mikä ihmeen toiminnallinen häiriö?

Suomessa todella monesta sairaudesta on viime aikoina tehty "Toiminnallisia häiriöitä". 


HUS:n Toiminnallisten häiriöiden-poliklinikan mielestä toiminnalliset oireet/häiriöt ovat sama, kuin psykosomaattinen eli somatisaatiohäiriöKuuntele täältä kyseisen TH-klinikan entisen osastonylilääkäri Helena Liiran haastattelu, jossa hän sanoo asian ääneen. Nykyään Helena Liira toimii HUS:n Long Covid -klinikan ylilääkärinä ja Toiminnallisten häiriöiden -poliklinikkaa luotsaa ylilääkäri Markku Sainio.


Kyseisellä TH-klinikalla ollaan potilaille mukavia. Se kuuluu asiaan, onhan heille koulutettu Tanskassa TERM-malli.


TERM-malli ohjaa lääkäreitä valmentamaan potilaitaan ajattelemaan, että heidän oireensa johtuvat jostain muusta syystä, kuten stressistä tai lapsuudentraumoista. Malli ohjeistaa lääkäreitä, kuinka he saavat potilaat hyväksymään CBT:n (Kognitiivis-behavioraalinen käyttäytymisterapia) ja GET:n (asteittain lisättävä liikunta) hoidoikseen.


Päätavoite on muuttaa hyödyttömät näkemykset oireiden syistä ja laajentaa potilaiden näkökantaa. Siinä on neljä kohtaa: 

  1. Saada potilas tuntemaan itsensä ymmärretyksi
  2. Laajentaa näkemystä fyysisten oireiden ulkopuolelle
  3. Linkittää psykososiaaliset ongelmat oireisiin
  4. Neuvotella jatkohoidosta








Hoidoksi potilaille TH-klinikalla tarjotaan hoidoksi viittä eri hoitopolkua:


 

  • Psykoedukaatio, jossa annamme tietoa toiminnallisista oireista ja niiden kanssa selviytymisestä.
  • Kuuden käyntikerran ryhmäinterventio, jota vetävät psykologi, sosiaalityöntekijä ja psykofyysinen fysioterapeutti.
  • Ohjaus Kelan toiminnallisten häiriöiden kuntoutuskokeiluun.
  • Toiminnallisten häiriöiden oma nettiterapia.
  • Lausunnot Kelan vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen ja muihin Kelan tukemiin terapioihin.



Yllä oleva teksti lainattu HUS:n nettisivuilta 30.11.2020



He myös "kertovat" eli suosittelevat DNRS ja Eroon oireista-kursseja. Kyseiset kurssit ovat maksullisia ja potilaiden pitäisi itse ne kustantaa. Niistä ei ole myöskään tieteellisiä tutkimuksia, joten HUS:n Toiminnallisten häiriöiden-poliklinikka tarjoaa potilailleen täyttä huuhaata! 


Lue täältä lisää kyseisestä aiheesta laajemmin.