Toiminnallisten häiriöiden gurut levittävät pseudotiedettä!
Toiminnallisten häiriöiden gurut levittävät pseudotiedettä!
Uutisia Suomesta:


‼️EDIT: 3.10.2023 ME/CFS poistettiin Terveyskirjaston toiminnalliset häiriöt artikkelista.


Duodecimin Terveyskirjastossa julkaistiin oma artikkeli toiminnallisista häiriöistä, johon on myös ME/CFS sisällytetty virheellisesti. Tämä on mielestämme erittäin ristiriitaista, koska Duodecim on julkaissut vuonna 2021 Krooninen väsymysoireyhtymä (ME/CFS) Hyvä käytäntö -konsensussuosituksen, jossa toiminnalliset oireet ovat osa ME/CFS:n erotusdiagnostiikkaa.


HUOM! Duodecimin Terveyskirjaston artikkeliin toiminnallisista häiriöistä on sisällytetty virheellisesti myös monia muitakin sairauksia kuten EDS, CRPS, Fibromyalgia yms.


Terveyskirjaston Toiminnalliset häiriöt artikkelin pääset lukemaan tästä linkistä.Uutisia kansainvälisesti:


Toiminnallisten häiriöiden (TH) kannattajat, kuten Per Fink, Markku Sainio ja Helena Liira, julkaisivat Oslo Chronic Fatigue Consortiumin nimissä artikkelin otsikolla ”Krooniset väsymysoireyhtymät: todellisia sairauksia, joista ihmiset voivat toipua”.


Tiivistetysti kyseisen artikkelin sanoma on, että stressi ja välttämiskäyttäytyminen pitää pitkittyneitä oireita yllä, oireet jatkuvat jos ne koetaan uhkaaviksi, lepo ei ole hyväksi, GET ja CBT parantaa. 


Artikkeli on samaa kuraa mitä TH-kannattajat ovat kaikki nämä vuodet viljelleet eli ei mitään uutta. Tämä on täysin heidän hypoteesia ilman minkäänlaista tieteellistä tukea. 


TH gurujen kansainvälisen artikkelin pääset lukemaan tästä linkistä.


Kaikki postauksen kuvat ovat vapaasti käytettävissä. 


Ensimmäisen kuvan taustalla oleva valokuva: 

German Association for ME/CFS

Kuvaaja: Lea Aring

Merkitsethän kuvien lähteeksi sosiaalisessa mediassa @SUOMENMEMEDIA.ME-media on ME-potilaiden oma yhteinen media. Kaikki julkaisut ovat ME-potilaiden yhteistyöllä tehtyjä.


ME on liitetty vuonna 1969 WHO:n ICD-tautiluokitukseen neurologiseksi sairaudeksi.


ME lyhenne sanoista Myalgic Encephalomyelitis 


CFS lyhenne sanoista Chronic Fatigue Syndrome


Suomessa tunnetaan nimillä ME-tauti, ME/CFS, Myalginen enkefalomyeliitti,  Krooninen väsymysoireyhtymä tai viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä.


ME/CFS EI OLE TOIMINNALLINEN HÄIRIÖ.