Toiminnallinen häiriö -oletus syyllistää ME-potilasta sairaudestaan
Toiminnallinen häiriö -oletus syyllistää ME-potilasta sairaudestaan

Suomessa osalla lääkärikunnasta oleva oletus, että ME -potilaiden oireet johtuvat toiminnallisista mekanismeista, voi saada potilaan kantamaan syyllisyyttä sairastumisestaan tai siitä, jos hän ei parane. 

Vakavien oireiden laittaminen pelkojen, stressaamisen, välttämiskäyttäytymisen tai milloin minkäkin syyksi sysää vastuuta potilaalle: jos et parane, et ole yrittänyt tarpeeksi. 


Nämä lääkärit syyttävät potilaita myös aktivismista, kun he taistelevat saadakseen kansainvälisten suositusten mukaista hoitoa. Ei ole kyse aktivismista, jos potilas puolustaa oikeutta saada hyvää ja arvostavaa kohtelua sekä hoitoa, joka perustuu tutkittuun tietoon.


Jokainen julkaisu tai lääkärin vastaanotto, jossa väitetään ME:n olevan toiminnallinen häiriö, saattaa lisätä potilaan epätoivoa entisestään. Tämä konsepti kiertää kaiken sellaisen tutkimuksen, joka puhuu sen puolesta, että ME-sairauden takana on fysiologisia syitä. Kun terveydenhuollosta, jonka pitäisi olla potilaan puolella, annetaan ymmärtää, että potilas ajattelee itsensä sairaaksi, ollaan huteralla maaperällä. On vaikea uskoa, että yksikään ihminen paranisi tällä tavoin yhdestäkään sairaudesta. Päinvastoin; potilaan syyllisyydentunto saattaa ajaa hänet tilanteeseen, missä hän ei enää kuuntele omaa kehoaan ja rasitusrajojaan, vaan päättää hankalista oireista huolimatta toimia toisin. Riski sille, että tämän myötä kunto romahtaa pysyvästi, on realismia, eikä pelkoa, joka toiminnallinen häiriö -gurujen mielestä ylläpitää huonoa oloa ja sairauskäyttäytymistä.


Tällä hetkellä, kun selkeää hoitoa ei ole saatavilla, energian säästäminen on potilaan tärkein tehtävä. Jos lääkärit kannustavat olemaan kuuntelematta omaa kehoaan ja sen tuntemuksia, voidaan tehdä paljon pysyvää haittaa. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö potilaiden kannata pitää yllä toivoa paremmasta. Sairaus on aaltoileva, mutta moni toipuu ajan myötä parempaan kuntoon. Valitettavasti kaikki eivät toivu, mutta se ei ole potilaiden oma syy, eikä niin saisi koskaan väittää. 


Niin kauan kuin toiminnallinen häiriö -ajattelu on vallalla, potilaiden täytyy jatkaa taistelua omista oikeuksistaan ja toivoa, että pian tutkimus antaa pitävät näytöt sairauden mekanismeista.
LUE TÄSTÄ MIKÄ ON TOIMINNALLISET HÄIRIÖT -KONSEPTI?


Kaikki postauksen kuvat ovat vapaasti käytettävissä. 


Ensimmäisen kuvan taustalla oleva valokuva: 

German Association for ME/CFS

Kuvaaja: Lea Aring

Merkitsethän kuvien lähteeksi sosiaalisessa mediassa @SUOMENMEMEDIA.ME-media on ME-potilaiden oma yhteinen media. Kaikki julkaisut ovat ME-potilaiden yhteistyöllä tehtyjä.


ME on liitetty vuonna 1969 WHO:n ICD-tautiluokitukseen neurologiseksi sairaudeksi.


ME lyhenne sanoista Myalgic Encephalomyelitis 


CFS lyhenne sanoista Chronic Fatigue Syndrome


Suomessa tunnetaan nimillä ME-tauti, ME/CFS, Myalginen enkefalomyeliitti,  Krooninen väsymysoireyhtymä tai viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä.


ME/CFS EI OLE TOIMINNALLINEN HÄIRIÖ.