Millions Missing Finland: Aivotutkijan vastaus, onko ME-potilailla todettu keskushermoston herkistymistä




Millions Missing Finland kysyi 25.1.2020 Twitterissä Harvardin aivotutkija Michael Van Elzakkerilta, joka on tehnyt paljon ME-potilaiden aivokuvantamista ja ME-tutkimusta:

ONKO ME-POTILAILLA TODETTU KESKUSHERMOSTON HERKISTYMISTÄ JA NS. NOSEBO-KIERRETTÄ (F)MRI -KUVANTAMISELLA?

Van Elzakker vastasi:

"JOS TÄMÄ HENKILÖ VIITTAA JULKAISTUUN, VERTAISARVIOITUUN TIETEELLISEEN ARTIKKELIIN, EN ITSE OLE NÄHNYT SITÄ. 
EMPIIRINEN LÖYDÖS TARKOITTAISI TIETYSSÄ TILASSA, MERKITTÄVÄÄ NOUSUA FUNKTIONAALISEN MAGNEETTIKUVAUKSEN (fMRI) SIGNAALISSA, VERRATTUNA RIITTÄVÄÄN VERROKKIRYHMÄÄN. KAIKKI MUU ON TULKINTAA JA MIELIPIDE."

Jos lääkäri kertoo sinulle ME-sairauden olevan keskushermoston herkistymistä, pyydäthän lääkäriä kertomaan mihin julkaistuun, vertaisarvioituun, tieteelliseen artikkeliin tuo tieto perustuu ja jos lääkäri osaa sen nimetä - lähetäthän tiedon myös meille millionsmissing.finland@gmail.com.

Toivomme, että myös Suomessa neurologit ja tutkijat kiinnostuisivat paljon MS-tautia muistuttavasta ME-sairaudesta. Naapurimaassamme Ruotsissa perustettiin keväällä 2019 Uppsalan yliopistoon ME-tutkimuskeskus, jota johtaa analyyttisen kemian ja neurokemian professori Jonas Bergquist.


TAUSTAA: 


HUS Helsingin yliopistollinen sairaala:n toiminnallisten häiriöiden klinikan ylilääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri Helena Liira kertoo (Mediuutiset 8.11.2019):

"....kertyneen tutkimustiedon mukaan toiminnallisissa häiriöissä on usein kyse keskushermoston herkistymisestä samaan tapaan kuin kroonisessa kivussa. Haitalliset kipuradat tai oirehermoradat jäävät päälle ja vahvistuvat, kun potilas fokusoi huomiotaan niihin. Syntyy niin sanottu nosebo-kierre" 

"..... On olemassa esimerkiksi funktionaalisia magneettitutkimuksia (fMRI), joissa on voitu osoittaa, että näin tapahtuu."



Suomessa ME (G93.3) on niputettu useita sairauksia käsittävän ”toiminnalliset häiriöt” -käsitteen alle ja pääkaupunkiseudulla ME-potilaiden hoito on ohjattu HUS:n toiminnalliset häiriöt klinikalle.

Tämä poikkeuksellinen luokittelun malli on otettu Suomeen Tanskasta. Tanskassa tämä käytäntö on jo todettu toimimattomaksi ME-sairauden kohdalla eduskunnan päätöksellä maaliskuussa 2019.

Tämä eri sairauksien niputtaminen yhteen on ongelmallista mm. tieteen ja tilastoinnin kannalta: on mahdoton saada selkeää tilastointia ja tietoa yksittäisistä sairauksista, kun tutkittava ja hoidettava ryhmä on epäselvä ja edustaa useita eri sairauksia. Tästä ongelmasta kirjoittaa Esben ja Vibeke Ilsøe Gustavussen Fredericia Avisenissa 17.1.2020 julkaistussa avoimessa kirjeessään.

ME-potilailla löydetyistä poikkeavuuksista voit lukea vaikkapa tästä MEActionin tutkimustiivistelmästä, missä on mainittuna mm. Van Elzakkerin ja työryhmän julkaisema artikkeli.





Millions Missing Finland kuuluu kansainväliseen terveysverkosto MEActioniin.

MEAction kohdentaa panoksensa kolmelle pää-alueelle: 

- Potilaiden ja heidän yhteydenpitoon ja tukemiseen
- Potilaiden neuvomiseen ja heidän puolestaan puhumiseen
- ME:ta koskevaan tutkimuksen, politiikan ja kultuurisen muutoksen aikaansaamiseksi.

"MEActionin tärkeimpänä tehtävänä on parantaa ME-potilaiden asemaa yhteiskunnassa ja tehdä sairautta tunnetuksi ympäri maailmaa. Verkosto perustettiin sillä ajatuksella, että vaikka fyysisessä maailmassa MEidän on vaikea pitää puoliamme, virtuaalimaailmassa voimme olla pysäyttämätön voima. MEActionin tulevaisuuden visiona on maailma, joka ymmärtää, tukee ja hoitaa ME-sairaita."

Seuraa Millions Missing Finlandia Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.


Lähde: Millions Missing Finland


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ME/CFS on liitetty vuonna 1969 WHO:n ICD-tautiluokitukseen neurologiseksi sairaudeksi.

ME lyhenne sanoista Myalgic Encephalomyelitis
CFS lyhenne sanoista Chronic Fatigue Syndrome

Suomessa tunnetaan nimillä ME-tauti, ME/CFS, Myalginen enkefalomyeliitti, Krooninen väsymysoireyhtymä tai viruksen jälkeinen väsymysoireyhtymä.